Zelf kunnen bestraten

zelf kunnen bestraten

Wanneer jij bestrating aan wil laten leggen, komt hier van alles bij kijken. Het aanschaffen van bestrating en toebehoren is vaak niet het goedkoopste. Dus als je ergens binnen dit proces geld kan besparen, is dat altijd fijn. Dus in plaats van een hovenier of stratenleggen in de arm te nemen om de bestrating voor jou neer te leggen, kan jij dit ook zelf doen. Hieronder staan alle stappen duidelijk uitgelegd, waardoor jij het helemaal alleen zou kunnen.

Stap 1: De voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van de bestrating moet je een goed plan hebben. Denk na over het legpatroon die je wil gebruiken en de bestrating die je wil gebruiken. De bestrating die jij wil gebruiken, kan namelijk invloed hebben op je legpatroon. Voor inspiratie hiervoor kan je altijd terecht bij Sleiderink Bouwmaterialen. Zij hebben een uitgebreid assortiment aan bestrating en meer dan voldoende kennisbank artikelen over legpatronen per functie.

Stap 2: Materialen verzamelen

Naast de bestrating en een legpatroon, heb je nog meer nodig voordat je een mooi stuk kan bestraten. Denk hiervoor aan opsluitbanden, ophoog zand, meetlint, kniebeschermers, schep, touw, hark, rubber hamer, straathamer, bezem en een triplaat met gehoorbeschermers. Veel van deze dingen zijn eenvoudig te halen in een bouwwinkel. Natuurlijk snap ik ook wel dat je niet eventjes een trilplaat aanschaft, maar deze is eenvoudig voor een dagdeel te huren.

Stap 3: Het gebied voorbereiden

Nu je alles hebt voorbereid, is het tijd om het gebied dat je wil bestraten voor te bereiden. Begin met het uitgraven en opvullen met zand. Bestrating leg je namelijk op geel zand omdat dit voor een stabiele ondergrond zorgt. Hoe diep je moet graven is afhankelijk van de ondergrond. Gelukkig is hier een vuistregel voor. Je hebt minimaal 10 centimeter zand nodig. Als de onderboden slap is, tel je daar 10 centimeter bij op (in totaal dus 20 centimeter). Als de bestrating zwaar belast gaat worden, tel je hier nog eens 5 centimeter zand extra toe. Wanneer je het zand hebt gelegd, kan je dit met een lat of waterpas egaal maken.

Stap 4: Bestrating leggen

Voor een mooie bestrating, kan je beginnen met het leggen van de opsluitbanden. Dit zorgt ervoor dat je een mooi kader hebt, waarbinnen je de rest van de bestrating kan leggen. Zorg ervoor dat deze opsluitbanden waterpas worden neergelegd. Wanneer deze klaar is, kan je beginnen met het leggen van de bestrating volgens het plan die je van te voren had gemaakt. Als de bestrating ligt kan je nog zand gaan inleggen en de bestrating aantrillen.