De voor- en nadelen van een prefab dakkapel

nadelen van een prefab dakkapel

Als jij een dakkapel op het dak van jouw woning wilt plaatsen, dan kun je kiezen om een dakkapel op traditionele wijze te laten bouwen of prefab. Traditioneel is het ter plekke opbouwen van de dakkapel. Een prefab dakkapel wordt in een werkplaats op fabriek gemaakt en als één geheel op het dak geplaatst. Er wordt tegenwoordig vaak voor een prefab dakkapel gekozen, mede door de snelle bouwtijd. Er zijn dan ook veel voordelen van een prefab dakkapel te noemen, maar ook wel enkele nadelen.

Wat zijn de voordelen van een prefab dakkapel?

De snelheid van het bouwen is misschien wel één van de grootste voordelen van een prefab dakkapel. Omdat de dakkapel in een werkplaats of fabriek in elkaar wordt gezet, ben je niet afhankelijk van het weer. Sterker nog, medewerkers werken in een warme fabriek, waardoor zij ontspannender kunnen werken. Als de dakkapel gereed, is wordt pas het dak open gemaakt en de dakkapel als één geheel geplaatst. Dit duurt doorgaans maar één dag, dus het dak is maar kort geopend.

voordelen van een prefap dakkapel

De kwaliteit van een prefab dakkapel is doorgaans goed en op hetzelfde niveau als die van een traditioneel gebouwde dakkapel. Het toezicht is ook veel beter, dan wanneer een dakkapel op locatie wordt gebouwd. De fabriek is een beperkte ruimte waar het hele bouwproces gemakkelijk gevolgd kan worden en waarbij de dakkapel door verschillende kwaliteitscontroles moet. Voordat de dakkapel de fabriek verlaat, is deze dus kwalitatief goedgekeurd.

Het plaatsen van een prefab dakkapel zorgt voor veel minder overlast, dan bij traditionele bouw. Bij traditionele bouw ligt het dak meerdere daken en bij slecht weer soms nog langer open. Het plaatsen van een prefab dakkapel is meestal binnen een dag klaar. Als ´s ochtends het dak wordt opengehaald, staat ´s avonds de dakkapel op het dak.

Een van de andere voordelen van een prefab dakkapel, is dat de keuzemogelijkheden betreffende het materiaal groot is. Wil je een houten dakkapel, een dakkapel van kunststof, aluminium of zelfs een ander materiaal? Bijna ieder soort materiaal kan gebruikt worden voor een prefab dakkapel.

Wat zijn de nadelen van een prefab dakkapel?

Er zijn eigenlijk niet zo heel veel nadelen aan een prefab dakkapel. Doorgaans overtreffen de voordelen de nadelen, waardoor de negatieve kanten te overzien zijn.

Een van de nadelen van een prefab dakkapel, is de beperkte keuzevrijheid van het type dakkapel. De meeste aanbieders hebben standaard dakkapellen in het assortiment. Heb je bijvoorbeeld een afwijkende maat of specifieke wensen, dan kan dit soms lastig zijn om toe te passen. Een dakkapel op maat is meestal dan ook niet mogelijk bij een prefab dakkapel.

Omdat de dakkapel in de fabriek wordt gebouwd, is het weer meestal niet van invloed. Maar op de dag van plaatsing moet het weer wel goed zijn. Als het erg slecht weer is, dan kan het zijn dat de plaatsing wordt uitgesteld of dat je langer met een open dak zit.

Tenslotte is een goede voorbereiding noodzakelijk. Als er geen goede voorbereiding is, dan draag je hier later de gevolgen van, zoals bijvoorbeeld een foutief opgemeten dakkapel. Dit kan ertoe leiden dat er ter plekke nog aanpassingen moeten gebeuren.