Het belang van kruipruimte isolatie

kruipruimte isolatie

We horen steeds vaker hoe belangrijk het is om ons huis te isoleren. Er is echter één ruimte die vaak niet wordt genoemd: de kruipruimte. Ook deze plek in huis kun je beter wel isoleren. Dit is mogelijk op verschillende manier en levert diverse voordelen op. Wil je meer weten over de mogelijkheden en voordelen van kruipruimte isolatie? Lees dan snel door!

belang van kruipruimte isolatie

Wat is een kruipruimte?

Veel Nederlandse huizen zijn gebouwd op palen of een ander verhoogd fundament. Hierdoor blijft er een grote lege ruimte over van gemiddeld zo’n 30 tot zelfs 100 centimeter hoog. Doe je niets aan de kruipruimte? Dan blijft hij gevuld met lucht. Deze lucht kan door invloeden van het weer enorm koud worden. Deze kou trekt vervolgens door de vloer door naar boven, je huis in. Kies daarom vandaag nog voor het aanbrengen van kruipruimte isolatie en voorkom warmteverlies en torenhoge stookkosten. Verder kun je in je kruipruimte ook te maken krijgen met optrekkend vocht uit de bodem. Dit kan gaan condenseren en kan zelfs schimmels in je kruipruimte veroorzaken. Wederom geldt dat als je er niets aan doet, dit vocht kan doortrekken naar je vloeren en zelfs je muren. Door het plaatsen van kruipruimte isolatie wordt er een barrière gevormd tussen vocht vanuit grondwater en de vloer en wanden van je woning. Redenen te over dus om nu te beginnen met het isoleren van je kruipruimte.

Hoe zorg ik voor goede kruipruimte isolatie?

Nu je meer weet over de voordelen van kruipruimte isolatie ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden bij jou thuis. Je kunt ervoor kiezen om zelf je kruipruimte te isoleren. Weet echter wel dat het werken in deze krappe en benauwde ruimte beslist geen pretje is. Daarnaast heb je ook de juiste apparatuur en natuurlijk de juiste kennis nodig om je kruipruimte op de juiste wijze te kunnen isoleren. Je doet er dan ook goed aan om de kruipruimte isolatie in je woning over te laten aan een vakman. Hij weet precies hoe hij het werk goed, snel en doeltreffend moet doen en heeft voor elke vloer en iedere woning de juiste aanpak. Verder heeft hij veel kennis over gevaarlijk radongas en weet hij exact hoe hij de vorming van dit gas kan tegengaan. Ook bij kruipruimte isolatie plaatsen is een goede ventilatie daarom erg belangrijk. Je plaatselijke vakman kan je meer vertellen over het belang van ventileren in combinatie met kruipruimte isolatie.

Is kruipruimte isolatie altijd mogelijk?

Een belletje of mailtje naar je isolatie-expert kan je ook meer inzicht geven in de precieze mogelijkheden bij jou thuis. Isolatie van je kruipruimte is meestal mogelijk, maar niet altijd. Heb je een laminaat vloer? Dan moet je kruipruimte tenminste 35 centimeter hoog zijn om hem goed te kunnen isoleren. Bij betonnen vloeren is tenminste 50 centimeter benodigd. Daarnaast controleert je isolatievakman je kruipruimte ook op de aanwezigheid van onder meer leidingen en ongedierte. Om jouw kruipruimte goed te kunnen inspecteren moet er natuurlijk een toegang zijn: het kruipluik. Deze zit meestal in de buurt van de hoofdkraan van je waterleiding. In sommige gevallen zit het luik in de vloer van de trapkast. De expert in kruipruimte isolatie weet het toegangsluik overigens vrijwel altijd te vinden.