Wat is een groen dak en wat zijn de voor- en nadelen van een groendak

wat is een groen dak

Groen dak

Je ziet ze nog niet veel, maar toch heeft het het hebben van een groen dak genoeg voordelen.

Wat is een groen dak?

De meeste woningen hebben daken waar dakpannen op liggen. Het is ook mogelijk om in plaats van de dakpannen een groen dak te nemen in de vorm van het plaatsen van plantjes op het dak. Hierbij is het van belang dat vetplantjes worden gebruikt in verband met de weersomstandigheden. De plantjes moeten namelijk tegen de zon kunnen en sneeuw en regen. Ook hoeft de vetplant niet diep geworteld te worden en behoeft het weinig onderhoudt. Ook lijken de plantjes leuk op het dak. Als je kijkt naar het type dak dat geschikt is voor de plantjes, kan eigenlijk alle soorten daken wel gebruikt worden als groen dak. Het gewicht van het zogeheten sedumdak (een dak met plantjes) kun je vergelijken met dat van dakpannen. De plantjes kunnen zowel op een schuin dak alsmede een plat dak worden aangebracht. Wel is het goed na te gaan of jouw dak geschikt is voor de beplanting maar over het algemeen moet dit geen problemen opleveren.

voordelen van een groen dak

Voordelen van een groendak

Een groen dak, ofwel een sedumdak isoleert goed, zowel qua warmte alsmede geluidproductie. De beplanting zorgt ervoor dat de warmte binnen en buiten wordt gehouden. In de zomerperiodes heb je dus meer koelte in huis en in de wintermaanden blijft het aangenaam warm binnenshuis en bespaar je aanzienlijk op de stookkosten. Daarnaast isoleert het type dak ook geluiden.
Nog een belangrijk voordeel voor het hebben van een groen dak is dat het goed werkt voor het klimaat (milieu) en gezondheid. De plantjes zorgen ervoor dat CO2 omgezet wordt in zuurstof en halen het fijne stof uit de lucht om te zuiveren. Wanneer je kijkt naar het wonen in de stad, kan de kwaliteit van lucht aanzienlijk worden verbeterd met groene daken. Ook goed voor het milieu is het feit dat het dak langer mee gaat dan de pannen variant. De planten beschermen het dak tegen weer en wind en vangen het regenwater op. Er blijft minder water op het dak liggen en de riolen ontvangen minder water doordat het op groene daken wordt opgevangen door de plantjes. Na al deze voordelen is het natuurlijk ook een mooi en kleurrijk gezicht en trekken de plantjes bijen en vlinder aan, erg goed voor de biodiversiteit dus. Qua kostenplaatje is een groen dak duurder dan de aanschaf van dakpannen op het dak. Het is goed bij de gemeente na te gaan of subsidie mogelijk is bij de aanschaf van het groene dak. Ook bespaar je op de energiekosten doordat een groen dak isolerend werkt.

groen dak

Nadelen van een groendak

De prijs is het grootste nadeel voor het creëren van een groen dak. Vergeleken de dakpannen is een groen dak toch echt duurder, afhankelijk van het aantal vierkante meters en uiteraard het soort plantjes die erop worden gezet. Vaak moet je denken aan maximaal €150 per vierkante meter aan kosten. Dit terzijde heb je de kosten er wel weer uit na een aantal jaren door energiebesparing. Dan nog het onderhoud. Eens per jaar moet gecontroleerd worden of de plantjes er nog goed bijliggen. Er moet gelet worden op zogenaamd onkruid (zaadjes die van bomen afkomen en die op het dak terecht zijn gekomen). Ook moet de afvoer gecontroleerd worden, zodat het niet verstopt raakt. Bemesting voor de plantjes is eens per jaar goed om te doen. Kortom, het kost je wat tijd om goed voor het dak te zorgen.