Wat is een warmtepomp? En wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

wat is een warmtepomp

Je hebt vast weleens gehoord van een warmtepomp en hoe dit het ideale alternatief is voor een cv-ketel, maar wat is een warmtepomp nu precies en is het ook iets voor jou? Je komt het te weten in dit artikel!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een interessant alternatief voor een cv-ketel. Het haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater aan de hand van stroom. Het verbruikt minder elektriciteit dan wanneer je je woning verwarmt zonder warmtepomp. Je hebt de keuze uit volledige elektrische warmtepompen en hybride warmtepompen.

De volledig elektrische warmtepompen zijn ook nog eens onderverdeeld. Zo is er een lucht-water warmtepomp, een water-water warmtepomp, een bodem-water warmtepomp en een lucht-lucht warmtepomp. Ze zijn vooral verschillend in de manier waarop ze warmte verkrijgen en afgeven.

voordelen van een warmtepomp

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp kent vele voordelen. Het grootste voordeel is dat het je geld uitspaart. Daarnaast is het milieuvriendelijker, want het zorgt voor een lagere CO2 uitstoot. Een volledig elektrische warmtepomp kan ook dienen als koeling wanneer het te warm is en. Het is niet zo goedkoop in aanschaf, maar je spaart er na verloop van tijd veel geld mee uit. Bovendien zijn er subsidies waar je beroep op kan doen en heeft het lage onderhoudskosten.

Volledig elektrisch of hybride warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp is het duurst. Het verwarmt je huis en zorgt voor warm water. Een gasaansluiting is dus niet meer nodig. Het wordt vooral geplaatst in nieuwbouwwoningen. Maar een goed geïsoleerde oudere woning kan je er zeker ook mee verwarmen. Een elektrische warmtepomp is nog interessanter wanneer je zonnepanelen hebt. Zo werkt je pomp op de energie van de zon en spaar je nog meer geld uit. Ook kan je met dit soort warmtepomp je woning koelen.

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een HR-combiketel met een kleine elektrische warmtepomp die voorzien is van een binnen- en buitenunit. Je kan een warmtepomp combineren met de cv-ketel die je al hebt, maar er bestaan ook kant-en-klare systemen. Bij deze warmtepomp heb je een gasaansluiting nodig. Maar je bespaart er tot rond de 75% op je gasverbruik mee. Het grootste deel van het jaar stook je namelijk elektrisch. De cv-ketel op gas springt alleen bij als het heel koud is of bij sommige systemen ook voor warm water uit de kraan. Ook in dit geval is de combinatie met zonnepanelen aantrekkelijk, want je verbruikt meer stroom dan gas.

Welke warmtepomp moet je kiezen?

Als je zonnepanelen hebt, zijn beide soorten warmtepompen interessant. Een hybride warmtepomp is goedkoper, maar met een elektrisch warmtepomp spaar je meer geld uit. Vooral in combinatie met zonnepanelen. Het hangt dus af van wat je verkiest.

Ook is een hybride warmtepomp ideaal om te combineren met vloerverwarming. Voor een nieuwbouwwoning is een volledig elektrische warmtepomp dan weer aangeraden. Wat je ook kiest, voor beide warmtepompen geldt dat je woning goed geïsoleerd moet zijn. Houd daar dus rekening mee!