Wat is het verschil tussen vinyl laminaat en tegel laminaat?

tegel laminaat

Tegenwoordig zijn er oneindig veel soorten en maten laminaat te vinden. Laminaat kun je gebruiken voor je vloer, maar je ziet ook steeds vaker laminaat op muren terug komen. Je kunt dus veel verschillenden kanten op met laminaat. Ben je op zoek naar een nieuwe betaalbare vloerbedekking, maar weet je niet welke laminaat soort het beste op jouw wensen aansluit? Dan helpen we je hier graag verder!

Vinyl laminaat en tegel laminaat zijn twee populaire keuzes voor vloerbedekking, maar ze verschillen wel wat van elkaar. In deze blog zullen we het verschil tussen deze twee soorten laminaat bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw volgende vloerproject.

Wat is vinyl laminaat?

Vinyl laminaat is gemaakt van PVC (polyvinylchloride) en is een kunstmatige stof. Het heeft de uitstraling van hout of tegel, maar is veel goedkoper en gemakkelijker te installeren. Vinyl laminaat is waterbestendig, dus het is een goede keuze voor ruimtes zoals keukens en badkamers. Het is ook zacht en warm aan de voeten, en is beschikbaar in een breed scala van kleuren en patronen. Bovendien is vinyl laminaat relatief dun, vergeleken met andere laminaat opties.

Wat is tegel laminaat?

Tegel laminaat is daarentegen gemaakt van hout en gekopieerd naar tegel. Het heeft de uitstraling van echte tegels, maar is veel goedkoper en gemakkelijker te installeren dan echte tegels. Tegel laminaat is ook waterbestendig, dus het is een goede keuze voor ruimtes zoals keukens en badkamers. Het is ook steviger dan vinyl laminaat en kan daardoor een langere levensduur hebben.

Een ander verschil tussen de twee soorten laminaat is de textuur. Vinyl laminaat heeft vaak een zachte en gladde textuur, terwijl tegel laminaat vaak een ruwere en natuurlijke textuur heeft. Dit kan een belangrijke overweging zijn voor mensen die op zoek zijn naar een specifieke look of gevoel in hun vloerbedekking.

Ga je voor tegel of vinyl laminaat?

Vinyl laminaat en tegel laminaat zijn dus twee populaire keuzes voor vloerbedekking, maar hebben beiden hun eigen eigenschappen. Het is dus goed om voor jezelf te bedenken welke uitstraling je wilt creëren en voor welke ruimte je vloerbedekking zoekt. Zo zul je wellicht in de woonkamer liever kiezen voor de warme en zachte eigenschappen van vinyl laminaat. In de keuken of de badkamer zul je eerder kiezen voor een tegel laminaat.

Voor beide geldt echter dat de laminaatversie gemakkelijk te leggen is dan bijvoorbeeld tegels of hout. Bovendien is laminaat zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te onderhouden. Daarnaast is laminaat ook relatief goedkoop! Voor beide opties is een breed scala aan waterdichte opties beschikbaar en kun je je nieuwe laminaat vloer ook combineren met vloerverwarming.