6 tips voor een gezond huis

gezond huis

We brengen minstens de helft van ons leven in huis door zonder ons te realiseren dat er een verband bestaat tussen ons huis en onze gezondheid. Terwijl een goede gezondheid thuis begint. Gebruik deze tips om van je huis een gezond thuis te maken.

  1. Goede verlichting

Daglicht is gezond, dus laat dat vooral binnen in huis. Regel bijvoorbeeld zelf het daglicht met een duo rolgordijn. Naast duurdere exemplaren kun je ook goedkope duo-rolgordijntjes verkrijgen. Daglicht is niet altijd voorhanden, daarom is goed kunstlicht cruciaal. Zorg ervoor dat het licht in de avond gedempt is, want dat is goed voor je nachtrust.

  1. Schoonmaken

Stofbestrijding is topprioriteit als het gaat om een gezond huis. Dat geldt vooral als jij of iemand in je gezin last heeft van allergieën of astma. Stof regelmatig alles in huis af om blootstelling aan pollen en andere allergenen in de lucht te verminderen. Reinig of vervang regelmatig de filters van de airconditioning en verwarming. Maak ook de leidingen en ventilatieopeningen schoon.

  1. Laat de schoorsteen jaarlijks reinigen

Als je een openhaard of kachel met een schoorsteen hebt, laat deze dan professioneel reinigen om de lucht in huis gezond te houden en de kans op blootstelling aan koolmonoxide te verkleinen.

  1. Behandel schimmel

Schimmel is ongezond en kan allergische reacties veroorzaken. Ontdoe je badkamer en andere vochtige ruimtes van schimmel met een niet-giftig schoonmaakmiddel. Overweeg eventueel een luchtontvochtiger om nieuwe schimmelvorming te voorkomen.

  1. Ventileer

We onderschatten vaak het effect van frisse lucht op ons lichaam. Door schone, frisse lucht door je huis te laten circuleren, kun je helderder denken en beter ademen. Zet ramen en deuren regelmatig open om de frisse lucht van buiten binnen te laten komen en door het huis te laten circuleren. Investeer eventueel in een goede luchtreiniger.

  1. Luchtzuiverende planten

Planten zijn met hun groene kleur bijzonder rustgevend. Bovendien zuiveren ze de lucht op natuurlijke wijze door kooldioxide om te zetten in zuurstof. Daardoor zorgen planten in huis voor een veel gezondere leefomgeving.