Een opbergruimte met schuifdeuren maken tegen een schuine wand, hoe pak je dat aan?

opbergruimte tegen een schuine wand maken

Ben jij ook zo’n ambitieuze doe-het-zelver, die het liefst zelf dingen maakt? Zoals fraaie eigentijdse meubel? Dan is een opbergruimte met schuifdeuren maken vast iets voor jou. Een opbergruimte op zolder, in een slaapkamer of ergens anders in je woning maken is gelukkig niet zo ingewikkeld. Een opbergruimte tegen een schuine wand maken is een klus die je prima zelf kunt uitvoeren, als je maar de juiste stappen doorloopt. Hoe je dit project, een opbergruimte met schuifdeuren maken, slim uitvoert? Dat lees je in het onderstaande stappenplan! Geniet van het bouwen, timmeren en stylen en maak een visueel prachtige opbergruimte waar je nog veel plezier van gaat beleven!

Meet de lengte op voor de schuifdeurrails

Een schuine wand gebruiken als opbergruimte is ideaal, omdat je zo de anders ongebruikte ruimte op zolder kunt benutten om een mooie opslagplek van te maken. Voor een opbergruimte tegen een schuine wand maken, heb je in de eerste plaats goede, lees: sterke, rails nodig om de schuifdeuren in te kunnen plaatsen. Meet langs het schuine plafond op hoe lang het railsysteem moet zijn. De beste plek om je ophangrails te plaatsen, zijn de draagbalken van het dak. Meet de balklengte zorgvuldig op met een rolmaat.

Bereken hoeveel hangpanelen je nodig hebt & welk formaat wenselijk is

Een schuifdeur bestaat uiteraard uit hangpanelen. Hiervan heb je voldoende nodig om je schuifdeur te maken. Bepaal aan de hand van de raillengte hoeveel panelen je nodig hebt in de breedte. Meet tegelijk de ideale hoogte op van deze panelen. Houd qua paneelhoogte rekening met een speling van ongeveer 0,5 tot 1,0 cm aan de onderzijde, zodat je de deuren zonder weerstand naar links of rechts kunt schuiven.

Een lat voor de schuifrails maken en de rails bevestigen

Maak vervolgens een lat op maat om de rails voor de schuifdeuren aan te bevestigen. Zaag de lat in de juiste lengte, zodat deze exact overeenkomt met de lengte van de rails. Voor de houten lat moet je een houtzaag of handzaag gebruiken, terwijl je de rails afzaagt met een sterke ijzerzaag. Boor gaten in de rails op 20 tot 30 cm afstand en schroef de rails vast aan de lat. Het beste kun je hiervoor een accuschroefmachine gebruiken, want dat werkt secuur, gemakkelijk en snel.

Het monteren van de scharnieren en rails

De opbergruimte op zolder krijgt nu snel vorm. De volgende stap van een opbergruimte met schuifdeuren maken is het monteren van één helft van de constructie op de juiste plek op de lat. Bevestig om de halve meter een scharnier. Bevestig vervolgens de andere scharnieren en de lat. De schuifdeurenrails moet aan de panelen vastgemaakt worden. Let hierbij goed op een sterke connectie, dus schroef alles goed vast!

Bevestig de panelen in de rails

Nu is het tijd om de schuifdeuren in de rails te monteren. Via de zogenoemde stelbouten bij de wieltjes kun je de panelen stevig en stabiel bevestigen. Hierna moet je de schuivende deuren dicht doen en de ondergeleiders bevestigen. Deze zorgen ervoor dat de schuifdeuren goed open en dicht kunnen, zonder dat ze gaan zwabberen, kraken en/of rammelen.

Een deurstopper is onmisbaar

Aan de achterzijde van het laatste deurpaneel moet er nog een zogenoemde deurstopper bevestigd worden, om te voorkomen dat panelen lang elkaar heen schuren. Doe dit ongeveer 5 cm voor het einde. Klaar is Kees. Geniet van jouw prachtige opbergruimte op zolder!