Hoe werk je een radiator mooi weg?

radiator ombouw

Een radiator is meestal geen mooi object in je woonkamer of slaapkamer. Een saaie, witte radiator kan niet echt als decoratie gezien worden. Helaas is de verwarming weghalen geen optie, maar er zijn wel een aantal manieren om de radiator mooi weg te werken. En dan hebben we het niet over een bank tegen de radiator of overgordijnen die voor de verwarming hangen. Deze belemmeren namelijk de warmteafgifte en met de energierekening van vandaag wil je liever geld besparen. Geen zorgen, een radiator kan je gemakkelijk wegwerken door een radiatorombouw te plaatsen of door hem van een likje verf te voorzien. Wij zetten hieronder alle mogelijkheden op een rijtje! 

Radiatorombouw

Hoe werk je een radiator mooi weg? Een radiatorkast om je radiater bouwen is de meest voorkomende manier om deze weg te werken. Dit wordt ook wel radiatorombouw genoemd. Als je een beetje creatief en handig bent, tover je je witte radiator om in een prachtige ombouw. Zo’n ombouw is overigens vrij eenvoudig zelf in elkaar te zetten. In je lokale bouwmarkt kan je alle benodigdheden vinden om hiermee aan de slag te gaan.

Materialen radiator ombouw

Wil je graag een radiatorombouw plaatsen? Dan heb je verschillende mogelijkheden als het gaat om materialen. Hieronder zetten we de meest voorkomende radiatorombouw materialen even op een rijtje en bespreken we de voor- en nadelen.

Houten radiatorbekleding

Hout is de meest bekende radiatorbekleding. Je kunt deze in iedere bouwmarkt kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Met een meetlint, een zaag, schuurpapier en enkele schroeven kom je al een heel eind! Een nadeel is dat hout een natuurlijk materiaal is en dus regelmatig onderhoud nodig heeft. Dit betekent dat je de radiatorkast af en toe een nieuw likje verf moet geven en voorzichtig moet zijn met vocht.

Ga je zelf aan de slag? Zorg dan dat je genoeg ventilatiemogelijkheden voorziet zodat de warmte makkelijk door de kast naar buiten kan. Een voordeel van een houten radiatorombouw is dat je hem heel breed kunt maken waardoor je een soort van extra vensterbank creëert. Dit ziet er leuk uit en is bovendien erg praktisch!

Metalen radiator kasten

Bij veel bouwmarkten kun je metalen radiator kasten op maat vinden. Deze kan je vervolgens gemakkelijk zelf om je radiator heen schuiven. Het voordeel van een metalen radiatorombouw is dat dit materiaal de warmte niet tegenhoudt. Daarnaast is metaal een betere warmtegeleider dan hout. Het nadeel is dat metalen radiatorkasten meestal een strak design hebben en hierdoor niet in iedere woonstijl passen. 

Radiatorombouw van glas

Een radiatorombouw van glas maken is niet zo’n makkelijke klus, maar je kunt wel bepaalde panelen van glas voorzien. Melkglas heeft een chique uitstraling en verbergt  stalen verwarming prima. Denk wel goed na over welk soort glas je uitkiest. Het glas moet immers goed bestand zijn tegen de warmte en veilig zijn voor in huis. 

Radiator verven

Heb je geen budget voor een radiatorombouw? Dan is het verven van je radiator een goedkope optie. Gebruik hiervoor geen oude verfpot uit de kast, maar kies voor een speciale radiatorverf. Het is namelijk belangrijk dat de verf bestand is tegen het warm (of heet) worden van de radiator. Wanneer je een gewone muurverf gebruikt, zal deze sneller scheuren en afbladderen. Ga dus aan de slag met radiatorverf en zorg voor een goede ventilatie tijdens het verven.

Plak je radiator eerst goed af voordat je begint met verven. Ontvet het te schilderen oppervlak ook goed zodat de verf straks goed kan hechten. Het is immers niet de bedoeling dat je binnen een aantal weken opnieuw je verfkwasten moet bovenhalen. Om ervoor te zorgen dat de verf goed pakt, moet je de radiator licht opschuren en opnieuw ontvetten. Wanneer je dit allemaal gedaan hebt, kan je beginnen met verven!

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je een radiator mooi weg kan werken. De beste manier is om een radiatorombouw te plaatsen. Deze heeft tevens als voordeel dat kinderen en huisdieren zich niet kunnen verbranden door de hitte van de verwarming. Heb je geen budget voor een radiatorombouw? Dan is het verven van je radiator een budgetvriendelijke oplossing. Durf gerust eens voor een fel kleurtje te gaan, zoals op bovenstaand voorbeeld, en geef je woon- of slaapkamer een mini make-over!