Welke gereedschappen zou elke klusjesman in huis moeten hebben?

welk gereedschap zou elke klusjesman moeten hebben

Elk huishouden moet een gereedschapskist hebben. Zo kan elke doe-het-zelver altijd aan de slag met een nieuwe klus. De gereedschapskist moet wel heel goed gesorteerd zijn. Zo heb je alle gereedschap bij de hand voor elke klus, als het nu gaat om een schilderij ophangen of het plaatsen van de tv aan de muur. Om een goed gevulde gereedschapskist te hebben, lees je hieronder wat je precies nodig hebt.

Wat zit er in de gereedschapskist?

Veel klusjes vragen niet om een monteur, maar simpelweg om het juiste gereedschap. Daarom is het belangrijk om het volgende in huis te hebben:
Sowieso een gereedschapskist. Je raad al wat de reden hiervoor is. Heb je geen gereedschapskist, dan kun jij het gereedschap ook nergens veilig in opbergen. Heb je een kleine tot middelgrote gereedschapskist, dan kan het zo zijn dat je bepaalde items in extra opbergdozen zal moet bewaren. Denk hierbij aan grote schroevendraaiers die in sets verkocht worden.

Waterpas: Om te controleren of een vlakke lijn echt zo horizontaal mogelijk is.
Meetlint: Meetinstrument voor het meten van afstanden.
Dikke Potloden: Voor het markeren van punten. (Bijvoorbeeld voordat je gaat zagen).
Schaar en stanleymes: Voor meerdere doeleinden te gebruiken.
Schroevendraaiers: Een variatie is het beste. Denk aan kruiskop en sleufschroevendraaiers. Ook in verschillende grootten aanschaffen.
Moersleutel: Een complete set met alle soorten is erg handig. Dit is ideaal voor reparaties van meubels.
Hamer: Een goede stabiele hamer met een redelijk gewicht.
Boormachine: Voor het eenvoudig boren.
Tangen: Grijptangen, snijtangen en combinatietangen.
Zaag: Voor het bewerken van hout of metaal. Een kleine zaag past eenvoudig in de gereedschapskist.
Elektriciteits-tester: Dit is voor de echte klusjesman die ook wat weg heeft van een elektricien.

Accessoires:

Los van het grote gereedschap heb je ook wat accessoires nodig. Dit zijn items die het uitvoeren van klusjes makkelijker maken of dienen als aanvulling op het gereedschap dat je al hebt.

Schuurpapier: Dit helpt om oppervlakken zo glad mogelijk te krijgen. Daarom is het handig om dit aan te schaffen in verschillende mate van ruwheid.
Tiewraps: Tiewraps zijn ideaal om te gebruiken als bevestigingsmateriaal.
Verlengsnoer: Voor wanneer het elektrisch gereedschap een koord heeft dat niet lang genoeg is.
Gatenvuller: Voor het dichten van gaten in de muren.
Spijkers en schroeven: Zonder deze twee items kunnen de hamer en schroevendraaiers natuurlijk niet gebruikt worden.

Safety first!

Natuurlijk is het geweldig om alles in huis te hebben zodat je altijd al klussende de dag kan doorbrengen. Maar er is nog een heel belangrijk onderdeel dat vaak wordt overgeslagen. Veiligheid is van gigantisch groot belang bij het klussen. Denk niet alleen aan goede werkhandschoenen, maar bedek ook de ogen wanneer dat nodig is met een veiligheidsbril. Denk ook aan de oren die veel te verduren hebben tijdens het boren en zagen. Schaf daarom ook een paar gehoorbeschermers aan.

Natuurlijk is het altijd mogelijk dat er toch iets mis gaat, ondanks je alle voorzorgsmaatregelen hebt getroffen. Daarom is het van even groot belang om altijd een volledig gevulde EHBO- doos te hebben.

Met deze items kom je erg ver en kan je vrijwel elke klus zelf aan. Het is ook fijn dat deze items niet al te veel ruimte in beslag nemen. Ga je vaker klussen en krijg je de smaak te pakken dan kun je altijd jouw gereedschap uitbreiden. Heb je een kelder of zolder, dan kan je ook erg goed gebruikmaken van deze ruimte. Je kunt zo alles aan de muur ophangen of stellingkasten plaatsen en daar het extra gereedschap bewaren.